top of page

Stressz, stressz és még több stressz - 58 éves férfi


Bár a rövidtávú stressz vérnyomásra gyakorolt hatása jól dokumentált az orvostudományban, ám hogy a krónikus stressz lehet-e felelős a krónikus magas vérnyomásért, az még mindig vita tárgyát képzi. Ennek ellenére számos szakember javasolja a hipnoterápiát a probléma kezelésére.

A kliens sohasem érezte, hogy különösebben stresszes lenne, de az elmondottak alapján jól kivehető volt, hogy krónikus stresszben él, azaz már szinte hozzászokott az állandó stresszhez, így észre sem vette, hogy állandóan feszült az egész teste és lelke is egyben. A fő cél az első alkalom során az volt, hogy megismerkedjen a kliens a kutatások által is bizonyítottan legmélyebb és legteljesebb relaxált állapot, a hipnózis milyenségéről és annak pozitív hatásairól. Már az első alkalom után, az otthoni vérnyomásmérés során alacsonyabb értéket mért a kliens.


A második alkalommal mélyebben meghúzódó problémákkal foglalkoztunk, amik az állandó belső feszültség, megfelelési kényszer okai voltak. Regresszióval megtaláltuk és meg is oldottuk a mélyben meghúzódó, addig állandóan jelenlévő okokat.


A harmadik alkalommal a második alkalom által mutatott irányban haladtunk tovább, és a tudatalattiban rejlő, feszültséget okozó okokat gyökerestül megoldottuk regresszió segítségével.


A kliens azóta is rendszeresen méri a vérnyomását, és a havi átlagjait tekintve alacsonyabb értékeket mutat a műszer. Rendszeresen alkalmaz önhipnózist, és az első alkalommal tanult technikák alkalmazásával érzi, hogy bármikor véget tud vetni a "hátán felkúszó" feszültség elhatalmasodásának.


23 views
bottom of page