top of page
Artboard 11.png

Természetes tudatállapot
a hipnózis?

A hipnózis kockázatainak orvosi és pszichológiai bizottságok általi értékelése arra a következtetésre jutott, hogy a hipnózis alapvetően biztonságos és előnyös eljárás, és nem jár nagyobb kockázattal, mint az egyéb pszichológiai terápiás módszerek.

Mi a hipnózis?

A hipnózis egy természetes tudatállapot, aminek a legmeghatározóbb jellemzői az alábbiak:

  • Kivételes minőségű mentális, fizikai és érzelmi relaxáció

  • Felfokozott érzelmi vágy arra, hogy kialakuljon a javasolt viselkedés; a kliens kedvet érez ahhoz, hogy kövesse a hipnoterapeuta azon utasítását, iránymutatását és szuggesztióit, melyek harmóniában vannak a kliens saját értékrendjével, pl.: meghatározó viselkedésmintáival, vallási hovatartozásával, morális elveivel, stb...

  • A transz állapot normalizálja a központi idegrendszert működését.

  • Külső és belső ingerekre fokozott és egyben szelektív érzékenység

  • Pszichés védekezés azonnali lágyulása - Anna Freud (1895-1982) az elhárító mechanizmusok (pszichés védekezés) kifejezést azokra a tudattalan stratégiákra alkalmazta, amelyek segítségével az egyén a pszichés feszültségeit csökkenteni, megszüntetni igyekszik.

  • Irreleváns, külső ingerekre adott válasz csökkenése

A hipnózis egy természetes, spontán is előforduló és nem mesterségesen előidézett tudatállapot.  Ha már fordítottad valaha úgy a figyelmedet egy tevékenységre, amit csináltál, hogy a külvilág szinte megszűnt létezni számodra, akkor már te is tapasztaltál hipnózist. A legelterjedtebb spontán hipnózis állapota olvasás közben fordul elő, de akár filmnézés, esetleg autóvezetés közben is előfordulhat.

A tudatalatti előtérbe kerülése!

Ahogyan egy információ, inger a tudatot eléri az öt fizikai érzékelésen keresztül, azt a tudatos, analitikus elme először feldolgozza, megváltoztatja, és ezáltal gyengíti vagy erősíti annak szuggesztív értékét. Az oktatás, előítéletek, elfogultság és a részinformációk megváltoztathatják a bejövő szuggesztiókat, megerősítéseket. Amikorra a szuggesztió, megerősítés átszűrődik a kritikus tudatos elmén, és eléri a tudatalatti szintet, az sokszor lényegesen megváltozik az erősségét és tartalmát illetően. Ahogy a kritikus, tudatos elme jelenléte csökken a transz állapotban, a tudatalatti elme kerül előtérbe.

Hogyan fogunk együtt dolgozni?

Arra törekszem, hogy minimálisra csökkentsük az ülések számát, de ezt mindig elkötelezetten az ügyfeleim igényei iránt teszem. Egyes ügyfelek egy alkalomra jönnek, és elérik céljaikat, vannak, akik három-hat alkalomra, mások hosszabb időre, amikor úgy döntenek, hogy kiterjedt személyes fejlesztésre vállalkoznak. Az ügyfelek időnként visszatérhetnek, hogy fejlesszék terápiás képességeiket, hogy megbirkózzanak az élet adta új kihívásokkal.

A terápia partnerségként működik, és Te, mint kliens arra vállalsz felelősséget egy-egy alkalom után, hogy a házi feladatokat (önhipnózist, önprogramozás, programozások hallgatása, stb), amiket kapsz, maradéktalanul végrehajtod. A kliensek általában nagyon motiválónak és élvezetesnek találják ezeket, és ezt nagy valószínűséggel te is így éled meg, amik erre kerül a sor.

Az üléseken témaként felmerülő és elhangzott dolgok a szakmai titoktartás értelmében maradéktalanul vannak kezelve.

Artboard 12.png
"Nem a múlt történései hozzák létre a jelen szenvedését, hanem az, ahogyan hagyjuk, hogy a múlt eseményei meghatározzák, hogyan lássuk és éljük meg saját magunkat a jelenben."

 

Máté Gábor, magyar szármzású kanadai orvos és író

Elveszítem az irányítást hipnózis alatt?

A tudatos elme soha nem tűnik el hipnózis során, és a hipnózis sohasem jelent egyet a tudattalan állapotokkal! Amikor mélyebb transz állapot idézünk elő, akkor a tudatos elme megpihen és kellemesen lemond az irányításról, a háttérbe vonul, mint egy megfigyelő, aki bármikor közbe léphet, amikor az fontossá válik. Így soha sem alakul ki a közhiedelemben a hipnózishoz kötött, "kontrollvesztett" állapot. Ennek szöges ellentéte igaz! Végre a kliens saját kezébe kerül az irányítás saját magával és az életével kapcsolatban, és ami a legfontosabb, hogy a hipnózisnak nincsenek mellékhatásai.

Artboard 13.png
"Az az ember irányítja igazán az életét, akinek amikor a legjobb érdekében áll, át tudja adni az irányítást, hiszen tudja, hogy bármikor visszaveheti azt"

Én is hipnotizálható vagyok?

Valójában minden emberi lény, kivéve, ha szellemi sérült vagy pszichotikus állapotban van, képes hipnotikus transzba kerülni. Minden ember ki tud alakítani egy természetes tudatos állapotot, amit úgy hívnak, hogy hipnózis vagy transz állapot. A hipnózis egy természetes tapasztalat, melyet bárki átélhet a megfelelő körülmények között, a megfelelő terapeutával. A mindennapi tudatos állapottal ellentétben, amely a figyelem folyamatos fókuszváltását igényli - akár most, olvasás közben is fókuszt váltasz, ha azt írom, hogy gondolj bármely állatra, csak az indiai elefántra ne -, a hipnotikus tudatállapot a belsőre fókuszáló figyelem és külső zavaró tényezők kizárását eredményezi.

Alvás szerű a hipnózis?

Hipnózisban a kliens se nem tudattalan, se nem alszik – ez egy különleges tudatállapot, amiben fokozott fogékonysággal reagál a kliens a gondolatokra és megértésekre és fokozott hajlandósággal reagál pozitívan vagy negatívan azokra a gondolatokra. Az elme tudatos figyelme leszűkül, fókuszálódik, és bármilyen külső inger, amit nem a hipnoterpeuta ad, jelentőséget veszti. Emiatt a kliens külvilággal való kapcsolata lecsökken, a terapeutával való kapcsolatát kivéve. Ahogy a kliens fókusza egyre jobban csökken a külső ingerekkel szemben, annál erősebbé válik a belső világára helyezett fókusza, így egyre kevésbé válik függővé az életét addig meghatározó külső valóságával kapcsolatban. Ez a külső valóság az addigi észleléseiből és felfogásából állt össze, ami adta addigi életének struktúráját és jelentését. Ezek az észlelések ugyanúgy lehetnek jók, és rombolóak is - azaz jó vagy rossz fixa ideák, amiket a kliens életszerű, hihető és valós igényei szerint meg tudja változtatni a terapeuta segítségével.

Artboard 5 copy.png

Tudj meg többet a hipnoterápiáról!

bottom of page