top of page

IBS – 38 éves férfi


A kliens azért keresett meg, mert állandóan attól félt, hogy rátör a hasmenés, és ennek megfelelően tervezte az életét. Nem tudott normális közösségi életet élni, alig mert kimozdulni otthonából, és a bezártság miatt kezdte magát depressziósnak érezni. Annyira mániákusan félt a hasmenés-rohamtól, hogy már néha a hasmenés gondolata is előidézte a hasmenést. Orvosa azt javasolta, miután megbizonyosodtak róla, hogy testileg minden renden vele, hogy keressen fel engem.


Az első alkalommal hamar fény derült arra, hogy egy állandó megfelelési kényszer és szorongás az, ami átjárja a mindennapjait. Úgy érezte, hogy nem elég jó és emiatt állandóan görcsösnek érezte magát, nem ismerte az ellazulás fogalmát és szó szerint emésztette önmagát. Aludni is csak szakaszosan és nem túl mélyen tudott, és volt, hogy rájött a hasmenés még éjszaka is. Elsősorban a relaxáció művészetét tanulta meg, és a hipnózis alatt olyan megerősítéseket kapott, amik abban erősítették meg, hogy akkor jelez a teste, amikor valójában wc-re kell mennie és egyre teljesebben mentesül a görcsösségtől. Ezt a hanganyagot megkapta a kliens mp3 formátumban, így minden nap tudta hallgatni és fokozatosan javultak is a tünetei.


A második alkalommal már érezhető javulásról számolt be, de még mindig úgy érezte, hogy emészti önmagát, mintha csak attól félne, hogy valami kiderül, hogy rosszat csinált. Regresszió segítségével a gyermekkorában már meglévő félelem kialakulásának okát és annak a további életére gyakorolt hatását értette meg és oldotta meg teljes mértékben. Szülei nagyon szerették őt, viszont a kliens gyermekként úgy élte ezt meg, hogy csak akkor kap szeretetet, ha jól teljesít az ovodában is már. Nem értette gyermekként, hogy a szülei csak jót akarnak neki a "támogató kritikával", hiszen neki csak a teljes szeretetük és támogatásukra lett volna szüksége, és arra, hogy gyerek lehessen. Ezek hiányában állandósult benne a félelem, hogy nem lesz soha elég jó a szüleinek, ezért nem szeretik őt és feszültté, bizonytalanná vált az élete kapcsán.

Miután a háttérben megbúvó negatív fixa ideát feloldotta, és megerősítette önmagát a szerethetősége, ezáltal a testi képességei kapcsán is a teste lazábbá, lelke szabadabbá vált és kiegyensúlyozottabb lett már a terápia végére, mint eddig valaha a saját bevallása szerint. Újabb megerősítő hanganyagot kapott az egoja megerősítése miatt, és a harmadik, utolsó alkalommal már szinte teljesen tünetmentes állapotáról számolt be, és arról is, hogy időközben megismerkedett valakivel, így több dologban is sínen érezi az életét.

48 views
bottom of page