top of page

Mit tehet a hipnózis értünk?

A hipnózis hatékonynak bizonyult klinikai tesztek során is számos olyan problémánál, amelyek az érzelmekkel és a megszokott viselkedéssel voltak kapcsolatosak, ideértve a test önkéntelenül adott válaszait, betegségeit is. Ugyan egyedüli eszközként nem alkalmas a gyógyításra, de segít az immunrendszer megerősítésében és átalakíthatja a betegségekhez való viszonyunkat, akár a betegségtudatunkat is megváltoztatja pozitív irányba.


Orvosi gyakorlat

A hipnózis a legtöbb fájdalom enyhítésére alkalmazható. Használják krónikus fájdalmak csillapítására, de műtéti beavatkozások során is alkalmazzák természetes altató és érzéstelenítő módszerként. A hipnózis használható a tünetek enyhítésére, csökkenti az olyan krónikus panaszok tüneteit, mint az IBS, asztma, ekcéma, stb.. és akár ezen betegségek lelki hátterének feltérképezésének, megoldásának eszköze is lehet. A fogantatást segítheti elő, segít a szülésre való felkészülésben és a szülésben egyaránt. Fogorvosok is használják a hipnózist a páciensek megnyugtatására, fájdalomcsillapításra.


Pszichológiai gyakorlat

A hipnózis segíthet az idegesség, feszültség, depresszió, fóbiák és kényszercselekvésék leküzdésében, valamint alkalmazható a cigaretta-, alkohol és drogfüggők kezelésénél is. Az egyik legfontosabb, és talán leghatékonyabb eszköze az is, hogy regresszió segítségével az aktuális pszichés problémák gyökeréhez is visszatalál a kliens, így a problémájának tudatalatti forrását oldja meg. Így a traumafeldolgozásnál lehetőséget kap a kliens, hogy az életében történő eseményeket megváltoztassa, átprogramozza azt magában.


Teljesítményfokozás

A hipnózisnak számtalan kreatív és teljesítményt növelő felhasználása van. Használható sportolók teljesítményének fokozására, mert erősíti az összpontosítást és kitartást is egyaránt. Az olyan területeken, mint az előadó-művészet, a hipnotikus technikák arra is alkalmazhatóak, hogy leküzdjék velük az alkotói válságot. Ezenkívül segíthet a tanulásban, a kreativitás teljesebb megélésben is.


Hipnoterápia - Titkok nélkül - Fricker, Janet, Butler, John, Scolar Kiadó, 2006

37 views

留言


bottom of page