top of page

"A migrén az életemet keseríti meg" - 51 éves nő


A kliens rendszeres migrénre panaszkodott, amire rendszerint fájdalomcsillapítót vett be. Az évek során a sok fájdalomcsillapító gyógyszer ugyan hatásosnak bizonyult a fájdalom csillapításában, de a gyomrát és így az emésztését is súlyosan károsította. Azért választotta a hipnoterápiát, mert hallotta, hogy a fájdalommenedzsmentre is alkalmas lehet ez a módszer.

Progresszív relaxációval az első alkalommal az épp meglévő fejfájását csökkenteni tudtuk és meg is tanulta az önhipnózist, amivel kontrollálni tudta a fejfájása mértékét. Mélyebb munkát is igényelt az eset, amire az előkészületeket olyan megerősítésekkel fektettük le, amik az elméjében rejlő szinte határtalan lehetőségekre helyezte a fő fókuszt.

A hipnózis által előidézett mentális és egyben fizikai relaxáció olyan hatékony eszköznek bizonyult, hogy egy héttel később a kliens teljes fájdalommentességről számolt be a fejfájását tekintve. Ezen felbuzdulva a mélyebb okokra is fényt akart deríteni, és regresszió segítségével a gyermekkorában kialakult szorongását értette meg és oldotta is fel egyben.


Lábjegyzetként mindenképpen megemlítem, hogy a fájdalommenedzsment sok esetben hatékony és hatásos lehet, hogy fennáll annak a veszélye, hogy a test egy nagyon egyértelmű jelzését akarnánk megszűntetni, vagy kordában tartani. Az első alkalommal tisztáztuk, hogy az orvosok, akiket megkeresett a kliens a még akkor meglévő migrénje miatt, szabad utat adtak a hipnoterápiának, mert orvosi indoka nem volt a migrénnek.

25 views

Comments


bottom of page