hipno_hero – 1.png

Hipnózis meghatározása és jellege

Hipnózis és a történelem

A hipnotizmusnak viszontagságos a története, máig téves képzettársítások kapcsolódnak hozzá. Hírét beszennyezte az a néhány kuruzsló, színpadi hipnotizőr, akik arra használták, hogy lealacsonyítsák a közszórakoztatás szintjére. Ártottak a hipnotizmusnak az olyan írók is, mint Charles Dickens és Geroge du Murier, akik a hipnózist titokzatos erőként festették le. El kell felejteni ezeket az előítéleteket. A hipnózis egyre növekvő ütemben válik elfogadottá, mint értékes  terápiás eszköz azáltal, hogy rengeteg konvencionális felfogású szakember küldi a klienseit, betegeit hipnózissal foglalkozó szakemberhez, hiszen egyre szélesebb körben elismert ez a mérhetően és bizonyítottan a legmélyebb relaxált állapot által előidézett jótékony hatások sokasága.

Mi a hipnózis?

A hipnózis vagy transz állapot egy természetes tudatállapot, aminek a legmeghatározóbb jellemzői az alábbiak:

  • Kivételes minőségű mentális, fizikai és érzelmi relaxáció

  • Felfokozott érzelmi vágy arra, hogy kielégüljön a javasolt viselkedés; a kliens úgy ÉRZI, hogy követi a hipnoterapeuta utasítását, iránymutatását és szuggesztióit, kivéve azokat, amik konfliktusba, ellenállásba kerülnek értékrendjével, pl.: meghatározó viselkedésmintáival, vallási hovatartozásával, morális elveivel, stb...

  • A szervezet önszabályozóvá válik, hiszen a transz állapot normalizálja a központi idegrendszert működését

  • Külső és belső ingerekre fokozott és egyben szelektív érzékenység

  • Pszichés védekezés azonnali lágyulása

  • Irreleváns, külső ingerekre adott válasz csökkenése

 

A hipnózis egy természetes, spontán is előforduló és nem mesterségesen előidézett tudatállapot. Az egyik fő elmélet szerint a központi idegrendszerben biokémiai változások jönnek létre azáltal, hogy az agy szavak és képek által stimulálva van.

A tudatalatti előtérbe kerülése!

Ahogy egy érzés, gondolat a tudatot eléri az öt fizikai érzékelésen keresztül, azt a tudatos, analitikus elme először feldolgozza, megváltoztatja, meggyengíti vagy gátolja annak bejövő szuggesztív, megerősítő értékét. Az oktatás, előítéletek, elfogultság és a részinformációk megváltoztathatják a bejövő szuggesztiókat, megerősítéseket. Amikorra a szuggesztió, megerősítés átszűrődik a kritikus tudatos elmén keresztül és eléri a tudatalatti szintet, az sokszor lényegesen megváltozik az erősségét és tartalmát illetően. Ahogy a kritikus, tudatos elme jelenléte csökken a transz állapotban, a tudatalatti elme kerül előtérbe.

"Nem a múlt történései hozzák létre a jelen szenvedését, hanem az, ahogyan hagyjuk, hogy a múlt eseményei meghatározzák, hogyan lássuk és éljük meg saját magunkat a jelenben."

Máté Gábor, magyar szármzású kanadai orvos és író

Elveszítem az irányítást hipnózis alatt?

A tudatos elme soha nem tűnik el hipnózis során, és a hipnózis sohasem jelent egyet a tudattalan állapotokkal! Amikor mélyebb transz állapot idézünk elő, akkor a tudatos elme megpihen és kellemesen lemond az irányításról, a háttérbe vonul, mint egy megfigyelő, aki bármikor közbe léphet, amikor az fontossá válik. Így soha sem alakul ki a közhiedelemben a hipnózishoz kötött, "kontrollvesztett" állapot. Ennek szöges ellentéte igaz! Végre a kliens saját kezébe kerül az irányítás saját magával és az életével kapcsolatban, és ami a legfontosabb, hogy a hipnózisnak nincsenek mellékhatásai.

"Az az ember irányítja igazán az életét, akinek amikor a legjobb érdekében áll, át tudja adni az irányítást, hiszen tudja, hogy bármikor visszaveheti azt"

Én is hipnotizálható vagyok?

Valójában minden emberi lény, kivéve, ha szellemi sérült vagy pszichotikus állapotban van, képes hipnotikus transzba kerülni. Minden ember ki tud alakítani egy természetes tudatos állapotot, amit úgy hívnak, hogy hipnózis vagy transz állapot. A hipnózis egy természetes tapasztalat, melyet bárki átélhet a megfelelő körülmények között, a megfelelő terapeutával. A mindennapi tudatos állapottal ellentétben, amely a figyelem folyamatos fókuszváltását igényli - akár most, olvasás közben is fókuszt váltasz, ha azt írom, hogy gondolj bármely állatra, csak az indiai elefántra ne -, a hipnotikus tudatállapot a belsőre fókuszáló figyelem és külső zavaró tényezők kizárását eredményezi.

Alvás szerű a hipnózis?

Hipnózisban a kliens se nem tudattalan, se nem alszik – ez egy különleges tudatállapot, amiben fokozott fogékonysággal reagál a kliens a gondolatokra és megértésekre és fokozott hajlandósággal reagál pozitívan vagy negatívan azokra a gondolatokra. Az elme tudatos figyelme leszűkül, fókuszálódik, és bármilyen külső inger, amit nem a hipnoterpeuta ad, jelentőséget veszti. Emiatt a kliens külvilággal való kapcsolata lecsökken, a terapeutával való kapcsolatát kivéve. Ahogy a kliens fókusza egyre jobban csökken a külső ingerekkel szemben, annál erősebbé válik a belső világára helyezett fókusza, így egyre kevésbé válik függővé az életét addig meghatározó külső valóságával kapcsolatban. Ez a külső valóság az addigi észleléseiből és felfogásából állt össze, ami adta addigi életének struktúráját és jelentését. Ezek az észlelések ugyanúgy lehetnek jók, és rombolóak is - azaz jó vagy rossz fixa ideák, amiket a kliens életszerű, hihető és valós igényei szerint meg tudja változtatni a terapeuta segítségével.

Tudj meg többet a hipnoterápiáról!